Recepti

Pita od sira

Tijesto:
35 dag oštrog brašna
15 dag maslaca
7 dag šećera
1 žutanjak
1 žlica kiselog vrhnja
limunova korica

Nadjev:
4 žutanjka
16 dag šečera
40 dag sježeg sira
vanili šećer 
10 dag grožđica
Tijesto umijesite od navedenih sastojaka i ostavite kratko počivati. Razvaljajte u dva dijela, jedan dio malo veći za dno namaščene tepsije. Stavite nadjev i pokrijte drugim tijestom, ubodite vilicom na nekoliko mjesta i stavite peći na temperaturu od 220 C, oko 40 min.
Nadjev:
Žutanjke sa šećerom pjenasto izmješajte, dodajte propasirani sir, oprane grožđice uvaljane u brašno, limunovu koricu i vanili šećer. Sve dobro izmješajte pa dodajte snijeg od bjelanjaka.

 

Torta od sira

Biskvit:
5 dag oštrog brašna 
5 dag škrobnog brašna
5 dag šećera
1 žličiica praška za pecivo
2 jaja

Krema:
10 listića bijele želatine
800 ml kompota od breskvi
3 žlice soka od naranče
5 dag šećera
50 dag kravljeg sira
400 ml slatkog vrhnja

Za ukrašavanje:
200 ml slatkog vrhnja

Za biskvit pjenasto umutite jaja s 4 žlice vruće vode i šećerom te uješajte brašno, škrobno brašno i prašak za pecivo. Smijesu ulijte u kalup za tortu, poravnajte površinu i pecite 35 min na 180 C. Breskve dobro ocijedite, zgnječite ih i ugrijte u loncu sa sokom od naranče i šećerom. U tu smjesu dodajte ocijeđenu želatinu i rastopite je. Lonac maknite i umiješajte sir. Vrhnje istucite u šlag i dodajte ga kremi. Kremu nanestite na biskvit koji je poškropljen sa sokom od kompota i ostavite najmanje 3 sata u hladnjaku. Istucite slatko vrhnje i ukrastite tortu.

 

Domaći sirni štrukli

Tijesto:
20 dag glatkog brašna
2 dcl mlake vode(ili prema potrebi)
malo soli 
1 žlica otopljenog maslaca 
1 jaje
mala žličica domaće masti 

Nadjev:
1 kg svježeg sira
2 dcl kiselog vrhnja 
2 jaja
10 dag šećera
malo soli
1 vanili šećer

Umijesite tijesto od navedenih sastojaka i razvaljajte na pobrašnjenoj dasci. Nadjev stavljamo žlicom na tijesto i lagamo zaokrećemo tijesto. Režemo na štrukle prema vlastitoj želji i stavljamo u  namašten pleh. Kad je pleh ispunjen premažemo kiselim vrhnjem i stavimo peći na temperaturu 180 C oko 30-40 min. Na kraju pećenja po želji možete pošećeriti štrukle.

 

Prhki prutići od maslaca 

Tijesto:
25 dag oštrog brašna
25 dag glatkog brašna
50 dag maslaca
1 žlica soli
50 dag svježeg sira

Od navedenih sastojaka umjesite glatko tijesto, i ostavite neka počiva pola sata. Tijesto razvaljajte na 0,5 cm i režite na prutiće ili oblike prema vlastitoj želji. Stavite peći na papir za pečenje i pecite 20 min na 170 C.

 

Čupava pita od jogurta
 

Tijesto:
30 dag oštrog brašna
15 dag maslaca
4 žumanjka
10 dag šećera
1 prašak za pecivo 
1 vanili šećer bourbon

Nadjev:
180 g jogurta
180 g kiselog vrhnja
5 žlica oštrog brašna
4 bjelanjka
15 dag šećera 
1 vanili šećer bourbon

Umjesite tijesto, podijelite ga na dva dijela. Jedan dio stavite u hladnjak na 45 min a drugi razvaljajte i stavite u tepsiju
Za nadjev:
Istucite snijek od bjelanjaka, šećera i vanili šećera, lagano u to umiješajte jogurt, vrhnje i brašno. Izlijte nadjev na tijesto a ostatak tijesta izvadite iz  hladnjaka i naribajte gore. Pecite na 180 C oko 20-30 min dok ne porumeni tijesto. Poželji pošećerite.


Dobar tek u okusima domaćeg svježeg sira, vrhnja i ostalih naših proizvoda proizvedenih u našoj mljekari!

Vaša "Mljekara Marina"

Web by eSENTIO